1.

Det här behöver du: Gummimatta, sprayflaska, plyschborste (avsedd för våtrengöring), renat vatten, droppflaska, 150 ml koncentrerad rengöringsvätska (innehållande destillerat vatten, 5% triton, 5% amonium), samt en tom 1,5 liters petflaska.

Hos Svalander Audio finns ett praktiskt 'Hifi Record Cleaning Kit' att köpa, speciellt anpassat för rengöring av LP-skivor, singlar och 78-varvare, vilket innehåller det mesta som behövs. Vad man får skaffa själv är det renade vattnet, samt spray- och tomflaskan. Renat vatten finns på Apoteket i femlitersdunkar. Bensinmackarnas avjoniserade vatten är ej att rekommendera, och absolut inte vanligt kranvatten, eftersom det kan ge varierande grader av kalkavlagringar beroende på vattnets hårdhetsgrad. Använder du dessutom för varmt vatten blir skivorna vinda och buckliga på köpet.

Förbered processen genom att skölja tomflaskan med renat vatten, häll i den koncentrerade rengöringsvätskan, fyll upp med renat vatten och skaka om. Rengöringsvätskan är nu klar. För att göra hanteringen smidigare vid själva rengöringen, fyll droppflaskan med rengöringsvätska och använd istället den till att applicera vätskan på skivan. Sprayflaskan fylls med renat vatten som man sedan sköljer skivorna rena med. Såväl rengöringsblandningen som det renade vattnet förvaras i kylskåp.


Bild - Utrustning

2.

Placera försiktigt skivan på gummimattan och applicera rengöringsvätskan ur droppflaskan med jämna mellanrum på skivan. Vissa använder diskmedel istället, vilket förvisso minskar ytspänningen, och på så sätt tränger ner i spåren. Min erfarenhet är dock att det är svårt att skölja bort medlet helt p.g.a. sin dryghet, och det blir därför lätt avlagringar när skivan torkat, vilka visar sig som vitaktiga fläckar på ytan. Dessutom finns det inga garantier för hur diskmedel påverkar skivan i ett längre perspektiv. Den rengöringsvätska som förespråkas här är dock beprövad och speciellt anpassad till skivrengöring, och reducerar även den ytspänningen tack vare tritonet.


Bild - Applicering av rengöringsvätska

3.

Med en lätt vridrörelse klockvis, d.v.s. den riktning skivan snurrar på skivspelaren, stryk ut vätskan till ett jämnt lager med plyschborsten. Låt vätskan tränga ner och verka någon minut. Rengör sedan skivan med samma vridrörelse, men med lite hårdare tryck den här gången, så att borsten tränger ner i spåren ordentligt. Borsten är mjuk och skadar inte spåren, så var inte rädd för att lägga på lite tyngd, utan att för den skull överdriva. Försöka att föra borsten runt i en jämn och fortgående rörelse utan tvära stopp. Lyft borsten i farten när du anser dig vara klar. Gör sedan om processen med den andra sidan.


Bild - Rengöring med borste

4.

Skölj ren skivan med det renade vattnet ur sprayflaskan. Ställ in strålen så att det är lite spridning på den, men ändå någorlunda tryck så att den verkligen sköljer rent på djupet.


Bild - Sköljning med renat vatten

5.

För att underlätta avrinningen, vinkla upp skivan och ställ den på högkant medan du fortsätter att spraya. Se till att skölja rejält så att ingen rengöringsvätska blir kvar, även i nederkanterna där det ofta blir en ansamling.


Bild - Ytterligare sköljning med renat vatten

6.

Slutligen, ställ skivan på tork. Här får man vara lite kreativ och använda det som finns. På bilden är skivan ställd på en fuktig wettexduk, lutad mot handtaget på kaffekannan, svårare än så behöver det inte vara. Försök se till att stödet ligger mot etiketten bara, så att själva vinylen står fri. Huvudregeln är att undvika ludd och damm. Ett annat alternativ är att hänga upp skivan/skivorna på ett smalt rör av något slag, likt bakat bröd, och sedan låta det vila på två upphöjda lådor eller liknande, med skivan/skivorna hängande emellan.


Bild - Torkning

7.

Har du gjort processen ordentligt har du sedan en fin och ren skiva när den torkat, med längre livslängd, och inte minst, ett renare och klarare ljud. Vill man, kan man innan man börjar lyssna borsta av skivan med en borste för att få bort eventuellt damm. Det finns olika typer av borstar, de två vanligaste gjorda av kolfiber och plysch. Kolfiberborsten ger mindre motstånd, plyschborsten något mer, och vilken man väljer är en smaksak. Personligen föredrar jag plyschborsten eftersom den går lite mer på djupet.

Det finns två sätt att borsta av skivan. Det ena är att man lägger den på skivtallriken, försiktigt sänker ner borsten och håller den kvar på samma ställe medan skivan snurrar. Låt skivan gå ett par varv, för borsten något framåt, mot skivans rörelse och lyft sedan samtidigt upp den. Lite tryck kan man lägga, men absolut inte så mycket att skivtallriken går långsammare, då utsätter man den för ohälsosam påfrestning. Detta gäller särskilt skivspelare av billigare art, där risken är stor att skivtallriken släpper i fästningen runt den axel den roterar. Det gör att tallriken sjunker ner och släpar i botten så att skivspelaren blir obrukbar.

Det andra sättet, vilket är att föredra om man vill svära sig helt fri från risken att skada skivspelaren, är att klockvis föra runt borsten manuellt medan skivan ligger stilla på ett underlag som inte skadar skivan. Fördelen med den metoden är att man kan lägga lite mera tryck, då man inte behöver tänka på att skada skivspelaren, men å andra sidan kan det vara svårt att få det där riktiga flytet i rörelsen, och det är lätt att man kommer åt vinylen med fingrarna. Det är också svårare att få bort allt dammet, eftersom det damm man skjutit framför borsten ackumuleras och tenderar att ligga kvar som ett streck när man lyfter borsten. Prova vilken metod som ger dig bäst resultat. Glöm sedan inte att borsta av dammet från borsten innan du använder den igen. Nämnas bör också att den borste man använder för våtrengöring av skivor är av annan typ än den man torrborstar med, så skaffa två uppsättningar, en avsedd för vått, en för torrt.


Bild - Borstning av skiva